Utlysningen för två nya tematiska partnerskap inom EU:s Urbana Agenda är nu öppen!

EUI
European Urban Initiative
05/09/2024
Utlysning för Tematiska partnerskap
Text

EU:s Urbana agenda-vad är det?

EU:s Urbana Agenda är en arbetsmetod som involverar flera nivåer och syftar till att stärka den urbana dimensionen av EU:s politik. Den uppmuntrar samarbete mellan medlemsstater, städer, Europeiska kommissionen och andra intressenter, och bildar tematiska partnerskap för att hantera stora urbana utmaningar. Det övergripande målet är att integrera stadsfrågor i EU:s policys, för att förbättra reglering, finansiering och kunskap för städer i Europa.

UAEU har redan lanserat 14 tematiska partnerskap med fokus på olika urbana frågor.

För att lära dig mer om EU:s Urbana Agenda, besök deras hemsida.

 

Två teman i fokus för partnerskapen

Inför denna utlysning beslutades om att fokusera på teman som rör vattenförvaltning i städer och utfasning av fossila bränslen i byggnader.

Vattenkänsliga städer - Water Sensitive Cities

Många städer upplever att klimatförändringar så som ökad nederbörd kan leda till betydande översvämningsrisker. Utmaningarna kopplade till hållbar stadsutveckling är många: åldrande infrastruktur, förändringar i markanvändning och ineffektiva metoder för vattenförvaltning. För att hantera dessa utmaningar kan samarbete mellan flera nivåer bidra till att förbättra och skapa verktyg, åtgärder och mekanismer för att implementera åtgärder för att göra städer mer motståndskraftiga. Partnerskapen ska göra det möjligt att ta fram en integrerad strategi för vattenförvaltning i städerna, vilket är avgörande för att hantera utmaningar till följd av klimatförändringar och urbanisering, som exempelvis dagvatten, översvämningar och vattenbrist.

Partnerskapet "Water Sensitive City" syftar till att förändra synen på vattenförvaltning i stadsområden genom att se vatten inte som en utmaning, utan som en värdefull resurs. Det tematiska området behandlar samspelet mellan vattenresurser, vattenkvalitet, urban infrastruktur, miljömässig hållbarhet och samhälleliga behov i stadsområden.
 

Utfasning av fossila bränslen i byggnader -  Building decarbonisation: Integrated Renovation Programmes and Local Heating and Cooling Plans

Europeiska unionen har satt upp ambitiösa energi- och klimatmål, inklusive utfasning av fossila bränslen i byggnadsbeståndet till 2050. För att uppnå dessa mål måste medlemsstaterna utveckla integrerade nationella energi- och klimatplaner och långsiktiga renoveringsstrategier för att förbättra energieffektiviteten och moderniseringen av bostäder. Utfasning av fossila bränslen i byggnader innefattar effektivitetsåtgärder och energiförsörjning. Det tematiska partnerskapet fokuserar på den framtida utformningen av elmarknaden och hur man kan stärka förnybara och lokala energisamhällen.

Partnerskapet ”Decarbonization of Buildings” kommer att fokusera på samspelet mellan renoveringsprogram och lokala planer för värme och kyla som stödjer uppfyllandet av städernas sociala, ekonomiska och miljömässiga mål. För att renoveringsprogram ska bli framgångsrika är det viktigt att anta renoveringsmetoder på grannskapsnivå. Detta tillvägagångssätt skulle kunna kopplas till utvecklingen av fjärrvärme, utvecklingen av energisamhällen och energidelning, och utforska möjligheterna med en reform av elmarknadens utformning.
 
Varför bli partner?

Att gå med i ett partnerskap erbjuder en möjlighet att driva innovation, politiska reformer och praktiska lösningar. Tematiska partnerskap underlättar samarbete på flera nivåer, vilket gör det möjligt för både stora och små städer, medlemsstater, civilsamhället och forskningsinstitutioner att gemensamt driva på en transformativ förändring. De tillhandahåller en plattform för kunskapsutbyte, policyutveckling och opinionsbildning för bättre reglering, finansiering och samarbete. Att delta i partnerskap är också en god möjlighet att vara med i initieringen av projektidéer och deltagande i framtida ansökningar, samt skapar synlighet för städerna.

Medlemmarna i partnerskapet ska komma överens om viktiga ämnen att lyfta på den europeiska agendan och definiera gemensamma åtgärder som sedan definieras i en handlingsplan. Denna handlingsplan är nyckelresultatet från partnerskapet och ska beskriva en tydlig färdplan för genomförandet av varje åtgärd (steg, aktiviteter, tidsplan, resurser, ansvariga partner).

Partnerskapen erbjuds expertstöd av en senior expert, samt administrativt och tekniskt stöd. Vissa städer erbjuds finansiellt stöd för resor och boende för att aktivt delta i partnerskapsmöten.

 
Hur ansöka?

Deadline för ansökan är den 2 oktober 2024 14:00 CET.

Vem kan ansöka?

Städer av alla storlekar, regioner, medlemsstater, partnerstater, paraplyorganisationer för städer, icke-statliga organisationer, forskningsinstitutioner och andra privata och offentliga intressenter kan ansöka.

Vill ni veta mer?

Läs mer om utlysningen UAEU:s hemsida. Här finns mer information om de teman som är aktuella i utlysningen:

 

Och sedan?

Efter sista ansökningsdag kommer ansökningarna bedömas. I november 2024 fattas beslut om vilka partnerskap som godkänns och startar tidigt 2025.  

Ta tillfället att bli en nyckelaktör i utvecklingen av hållbara städer i Europa!


 
 

See also