Klaudia Kwapisz, expert al AKO, își amintește că a văzut informații despre evaluările inter pares într-un newsletter și a fost intrigată, neauzind niciodată despre acest tip de proces. Ea a aplicat mai întâi pentru a participa ca partener la evenimentele din Vicenza și Coimbra și a fost încurajată să găzduiască un eveniment ca oraș evaluat, pentru a invita participanții să împărtășească soluții la provocările locale.
Klaudia: „Am fost destul de curioși și am putut identifica beneficiile întâlnirii cu experți și cercetători care lucrează în domeniul politicii de coeziune și al dezvoltării durabile. Ca aglomerație formată din două orașe centrale, dorim să ne creștem vizibilitatea pe scena internațională și suntem dornici să învățăm din exemplele bune de proiecte finanțate din fonduri europene din alte părți.”
Klaudia a explicat că participarea inițială în calitate de peer a fost foarte utilă pentru a înțelege cum funcționează totul. Ea observă cum evoluează rolul de peer, deoarece contribuțiile din Kalisz au oferit sfaturi mai bine direcționate ca urmare a unei mai bune potriviri și pregătiri.
În ianuarie, 46 de participanți din cele 3 orașe analizate (Pula (Croația), Pleszew (Polonia), precum și AKO) au sosit pentru a lua parte împreună la un program intens de 2 zile. AKO a ales să se concentreze asupra provocărilor legate de cooperarea cu mediul privat, dezvoltarea parteneriatelor între orașe și alinierea (greșită) a nevoilor locale la criteriile de finanțare.
Participarea altor orașe poloneze la evaluarea inter pares a contribuit la explorarea particularităților perspectivei naționale. AKO, în calitate de gazdă, a reușit să aducă alte părți interesate importante din cadrul ministerului național, al autorității regionale, al unei agenții de transport și al universității, de exemplu, ceea ce le-a oferit colegilor șansa de a discuta probleme atât în timpul sesiunilor formale, cât și în timpul pauzelor informale și de a promova relații mai bune pentru viitor.
Reprezentanții AKO sunt foarte mulțumiți de rezultate.
„Am avut șansa de a prezenta trei orașe locale în timpul vizitelor de studiu, de a crea rețele și de a face schimburi cu toți participanții.
Ewa Milewska, directorul AKO, a confirmat faptul că experiența evaluării inter pares le-a depășit așteptările. În ceea ce privește consolidarea capacității personale, echipa a simțit că și-a îmbunătățit gândirea critică și abilitățile de comunicare. Metodologia oferă expunere la diverse perspective și abordări din care apar noi idei și colaborări. De exemplu, după o prezentare a platformei EUI Portico, reprezentanții AKO se gândesc să creeze ceva similar pentru orașele poloneze care implementează investiții teritoriale integrate, deoarece acest tip de instrument de schimb lipsește și ar fi util pentru dezvoltarea de proiecte de parteneriat. AKO a apreciat prezența reprezentantului Comisiei Europene în cadrul panelului de deschidere, care l-a transformat într-un dialog de guvernanță cu adevărat la mai multe niveluri.
În ceea ce privește etapele următoare, AKO pregătește acum proiecte pentru primul apel în cadrul instrumentului Investiții teritoriale integrate în Polonia. De asemenea, se pregătesc noi colaborări în cadrul Erasmus+ cu omologul din Coimbra, iar omologul din Vicenza a recomandat un alt partener dintr-o organizație sportivă din Bulgaria.
Mesajul echipei AKO pentru alte orașe este să se implice.
„A fi un oraș EUI în curs de evaluare este o oportunitate unică de a debloca potențialul orașului sau al zonei urbane funcționale și de a îmbunătăți guvernanța prin feedback-ul constructiv din partea colegilor. De asemenea, este reconfortant să știi că colegii din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu provocări foarte asemănătoare, dar sunt la fel de dedicați unui viitor durabil.
Sunteți interesați să participați la o evaluare inter pares?
Următorul apel EUI pentru evaluări inter pares va fi lansat în curând.