De eerste resultaten van de toekomstgerichte enquête, die werden gepresenteerd en besproken tijdens EURegionsWeek 2024 op 8 oktober, bieden belangrijke inzichten in de stedelijke uitdagingen, kennishiaten en ondersteuningsbehoeften van steden in de hele EU. De enquête, die om de twee jaar wordt uitgevoerd, helpt het Europees stedelijk initiatief en de Europese Commissie om hun ondersteuning af te stemmen op de veranderende behoeften van steden.
De 2024-enquête werd gehouden van 6 juni tot 12 juli en ontving 364 reacties van 104 steden in 25 EU-landen, met opmerkelijke bijdragen uit Polen, Portugal, Spanje, Hongarije en Italië. Met name 71% van de respondenten vertegenwoordigde stadsbesturen, veel van kleinere steden. Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van kleinere stedelijke gebieden.
Een van de belangrijkste bevindingen van de enquête was dat er veel belangstelling is voor EU-financiering voor duurzame ontwikkeling, hoewel veel steden aangaven behoefte te hebben aan meer toegankelijke informatie over EU-initiatieven.
Uit de enquête kwamen drie belangrijke thematische prioriteiten naar voren : mobiliteit, aanpassing aan de klimaatverandering en energietransitie, en betaalbare huisvesting en sociale integratie. Wat mobiliteit betreft, benadrukten de respondenten actieve mobiliteit, beloopbare steden en fietsinfrastructuur. Voor klimaatadaptatie benadrukten respondenten veerkrachtige infrastructuur en hernieuwbare energie. Op operationeel vlak benadrukten steden het belang van strategische planning, betrokkenheid van burgers en financiële duurzaamheid.
Deze prioriteiten weerspiegelen een routekaart voor toekomstige stedelijke initiatieven en benadrukken zowel thematische behoeften als operationele gebieden zoals beleidsontwerp en inclusief bestuur. Het eindrapport, dat eind oktober wordt verwacht, zal tijdens EURegionsWeek worden gepresenteerd.
Meld u aan bij Porticoom toegang te krijgen tot de volledige resultaten en het rapport wanneer dit beschikbaar is en blijf op de hoogte van de nieuwste stedelijke inzichten en hulpmiddelen.