De la acțiune la impact: Parteneriatul pentru ecologizarea orașelor se reunește la Cracovia pentru a trasa calea de urmat

EUI
European Urban Initiative
21/07/2025
IMG_2904_1

Text

Reuniunea a avut loc la Muzeul de Artă și Tehnologie Japoneză Manggha și a fost găzduită de Ministerul Fondurilor de Dezvoltare și al Politicii Regionale din Republica Polonă, Biroul Mareșalului Voievodatului Mazowieckie și orașul Cracovia. Gazdele au împărtășit strategiile multi-nivel ale Poloniei pentru orașe mai ecologice, inclusiv Politica urbană națională 2030, Calea verde a Cracoviei către neutralitatea climatică - recent aprobată la conferința Net Zero Cities de la Vilnius - și inițiative-cheie ale regiunii Voievodatului Masovian. Aceste ambiții locale și naționale au pregătit terenul pentru două zile de colaborare productivă.

 

Coordonarea acțiunilor pentru etapa finală

Text
IMG_2

Text

Crearea instrumentelor necesare pentru ecologizarea orașelor europene

 

Un obiectiv central al reuniunii a fost planificarea în colaborare a produselor finale ale parteneriatului, inclusiv - dar nu numai - Manualul de restaurare a ecosistemelor urbane (prescurtat în engleză: UERM). Acest instrument emblematic va consolida cunoștințele din cadrul parteneriatului într-un format concis, bogat din punct de vedere vizual și ușor de utilizat, adaptat nevoilor autorităților locale.

Sesiunile restrânse au permis fiecărui grup de lucru să își revizuiască contribuțiile, să evalueze expertiza necesară și să stabilească termene realiste. Discuțiile au evidențiat necesitatea de a dezvolta instrumente care să sporească capacitatea administrațiilor locale - instrumente care să poată fi aplicate, adaptate și ușor de comunicat. UERM, care urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului, va servi drept referință practică pentru orașele care încearcă să atingă obiectivele Regulamentului privind refacerea naturii și ale altor țeluri ale UE.

Mobilizarea impulsului politic pentru vizibilitate strategică

Text

În cea de a doua zi, atenția s-a îndreptat către influența mai largă a parteneriatului: cum să se profite de momentele politice și de politică viitoare pentru a maximiza vizibilitatea și impactul rezultatelor sale. Participanții au analizat modul de implicare în evenimente la nivel mondial, european și național și au revizuit mesajele-cheie care urmează să fie utilizate în comunicările care vor începe în septembrie.

Discuțiile în plen au subliniat nevoia de implicare politică, în special în contextul președințiilor daneză și cipriotă ale UE. Acestea au subliniat, de asemenea, importanța abordării deficitului de cunoștințe în materie de ecologizare urbană în mediul academic și de guvernare. Două ateliere viitoare din cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor 2025 - recent aprobate - au fost optimizate în timpul sesiunii pentru a le consolida rolul în atingerea factorilor de decizie politică, a practicienilor și a părților interesate locale.

Stimularea sinergiilor pentru un impact mai mare

Text
2932_11

Text

Eliberarea potențialului urban prin intermediul cooperării europene

Imediat după reuniunea de la Cracovia, membrii Parteneriatului au luat parte la Forumul orașelor 2025 de la Centrul de congrese ICE. Activitățile au inclus participarea la ceremonia de deschidere, vizite la fața locului, sesiuni plenare, evenimente de networking și implicarea la standul de expoziție al Agendei urbane pentru UE.

Ingrid Gojevic, reprezentând Parteneriatul pentru ecologizarea orașelor, a luat cuvântul în cadrul panelului dedicat Agendei urbane „Valorificarea potențialului urban prin cooperare europeană”, alături de reprezentanți ai altor parteneriate active din cadrul Agendei urbane. În timpul acestei discuții, dna Gojevic a subliniat momentul critic al Parteneriatului „Orașe ecologice” - aliniindu-se cu lansarea Regulamentului privind restaurarea naturii - și a subliniat principalele provocări pe care parteneriatele din cadrul Agendei urbane le abordează, cum ar fi capacitatea limitată a administrațiilor locale, lipsa de informare cu privire la regulamentele UE și necesitatea unei coordonări intersectoriale. Dna Gojevic a subliniat, de asemenea, contribuțiile practice ale Parteneriatului pentru ecologizarea orașelor: seria de webinare, care sprijină punerea în aplicare la nivel local a Regulamentului privind restaurarea naturii, și documentul de poziție privind reforma finanțării, care pledează pentru consolidarea mecanismelor de finanțare a ecologizării urbane în următorul cadru financiar multianual al UE.

Text

Privind în perspectivă

Având în vedere primele rezultate obținute și principalele realizări la orizont, Parteneriatul pentru ecologizarea orașelor intră într-o fază decisivă. Extinderea propusă a calendarului său va permite membrilor să finalizeze rezultatele - cum ar fi manualul de restaurare a ecosistemelor urbane - și să maximizeze sensibilizarea strategică în timpul momentelor politice cruciale de pe parcursul anului 2025.

Pe măsură ce parteneriatul își consolidează colaborarea și își intensifică acțiunile de promovare, acesta continuă să creeze instrumentele, cunoștințele și impulsul politic necesare pentru ca orașele mai ecologice să devină o realitate în întreaga UE.

s15

 

See also