Policy challenge related to the design and implementation of Sustainable Urban Development within Cohesion Policy.
We offer a comprehensive overview of all knowledge related to sustainable urban development available on Portico that is relevant to your country
Suomessa kaupunkikehittämisen kokonaisuudesta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Kaupunkikehittämistä edistetään sekä EU:n tasolla että kansallisesti erilaisin ohjelmin ja toimin. Ministeriöiden kaupunkipoliittisia toimia koordinoi ja kehittää kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmä, jossa ovat mukana keskeiset ministeriöt ja kaupunkien edustus. Lisätietoja kaupunkipolitiikan yhteistyöryhmästä löydät täältä. Lisätietoja EU:n kaupunkikehittämisestä löydät täältä.
Kaupunkipolitiikka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Kumppanuuksista tärkeimpiä ovat ekosysteemisopimukset ja erilaiset temaattiset kumppanuudet sekä MAL-sopimukset.
Ekosysteemisopimukset
Valtio on solminut yliopistokaupunkien kanssa pitkäjänteiset sopimukset julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisesta kohdentamisesta globaalisti kilpailukykyisten ekosysteemien vahvistamiseksi. Ekosysteemisopimukset yhdessä muodostavat EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman kestävää kaupunkikehittämistä koskevan kansallisen kestävän kaupunkikehittämisen strategian (sustainable urban development strategy, SUD-strategia). Ekosysteemisopimusten toimeenpano rahoitetaan pääasiassa EU-ohjelmakauden 2021-2027 kestävän kaupunkikehityksen resurssein (ns. SUD-rahoitus). Lisätietoja ekosysteemisopimukista täältä.
Ekosysteemisopimukset on solmittu pääkaupunkiseudun sekä muiden yliopistokaupunkien ja yliopistokeskuskaupunkien kanssa. Mukana ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Rovaniemi, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Lappeenranta (ml. Imatra), Lahti, Pori, Seinäjoki, Mikkeli, Kajaani (ml. Sotkamo) ja Kokkola.
Temaattiset kumppanuudet:
Lisätietoja temaattisista kumppanuuksista löydät täältä.
Allianssikumppanuus
Kuuden suurimman kaupungin kanssa toteutetaan strategista kumppanuutta, joka perustuu kaupunkien aloitteeseen ja yhteistyön pohja on C6-kaupunkien pitkässä yhteistyössä. Kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Allianssitoimintamallin kautta luodaan kasvua koko Suomeen, asetetaan yhteiset tavoitteet sekä toteutetaan yhdessä valittuja toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Strategisella allianssimallilla tarkoitetaan toimintatapaa, jossa kaupungit ja valtio yhdessä asettavat tavoitteet ja hakevat ratkaisuja yhteisiin, pidemmän ja lyhyemmän aikavälin haasteisiin.
Elinvoimakumppanuus
Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kanssa rakennetaan elinvoimakumppanuutta. Elinvoimakumppanuudella edistetään yhdessä sovittuja tavoitteita, joilla saadaan tuettua laajemminkin kasvun edellytyksiä.
Keskisuurten kasvukaupunkien kumppanuus
Kaupunkikehittämistä edistetään sekä EU:n tasolla että kansallisesti erilaisin ohjelmin ja toimin. Kaupunkeja rohkaistaan hakeutumaan aktiivisesti erilaisten EU:n kaupunkikehittämisohjelmien piiriin.
Joensuun, Lappeenrannan, Imatran ja valtion välinen kumppanuus
Joensuun, Lappeenrannan, Imatran ja valtion välinen temaattinen kumppanuus rakentuu samoille periaatteille kuin muutkin kumppanuudet: kaupunkilähtöinen toteutus, yhdessä sovitut menettelytavat ja yhdessä sovitut tavoitteet.
Seutukaupunkiyhteistyö
Seutukaupunkiyhteistyötä toteutetaan seutukaupunkiohjelman kautta. Ohjelma rakentuu kolmelle kokonaisuudelle, jotka ovat omaehtoinen kehittäminen, kumppanuus ja sopimuksellisuus sekä verkostokehittäminen. Seutukaupunkiohjelman toimeenpano-ohjelma päivitetään syksyllä 2024.
MAL-sopimukset
Maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimukset ovat sopimuksia, jotka valtio solmii Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkiseutujen kanssa. Sopimukset tukevat Suomen suurimpien kaupunkiseutujen kasvua ja kehitystä. Niissä määritellään valtion ja kaupunkiseutujen yhteiset tavoitteet ja konkreettiset toimenpiteet lähivuosien asuntotuotannolle sekä kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle. Lisätietoja MAL-sopimuksista löydät täältä.
Open calls
These EU-wide calls are likely to pique the interest of individuals involved in sustainable urban development. They have the potential to engage a broad spectrum of stakeholders, ranging from local to international levels, and including both private and public entities.
Latest News
View all newsEvents
View all eventsKnowledge and practices (52)
A selection of tools, methods and guidance to improve your knowledge and skills on urban topics.
Country community (104)
All Portico members, their thematic interests and their goals
Contact Points
We provide coherent information and support to urban actors at local, regional and national levels. Reach out to tap into our expertise, guidance, and personalised assistance, enriching your experience and deepening your connection with our platform. Let's connect!
Key national services
The following national services can assist you in developing and implementing your sustainable urban development plans. Be sure to check them out or contact the Urban Contact Point in your country if you need guidance in exploring these services.
UCPs can provide you with coherent information about the EUI offer in your national language.
Go to EUI websiteNUPs can provide you with coherent information about the URBACT offer in your national language.
Go to URBACT website